STCW Training News
Update nr. 3
April 2021
In deze STCW Training News Update:
- De STCW-conventie in een oogopslag
Rood Boven Groen onderzoekt mogelijkheden van een webinar
- Cruises to nowhere
De STCW- conventie in een oogopslag
Wij merken dat er onder zeevarenden nog veel vragen zijn over de STCW code. In de volgende STCW news updates gaan wij nader in op de STCW code. Deze keer een introductie en volgende keer meer over de lay-out van de STCW code.
In 1978, werd STCW (Standards of Training, Certification and Watchkeeping) in het leven geroepen om de veiligheid van mensenlevens en eigendommen op zee te bevorderen en om het milieu te beschermen. Het stelt internationaal aanvaarde normen vast voor de opleiding en certificering van zeevarenden, om ervoor te zorgen dat de bemanning gekwalificeerd en geschikt is voor taken op zee. Voorheen werden de minimumnormen voor opleiding, certificering en wachtdienst van officieren en matrozen vastgesteld door individuele regeringen, meestal zonder verwijzing naar de praktijk in andere landen. Hierdoor liepen de minimumnormen en procedures sterk uiteen, ook al is de scheepvaart van nature zeer internationaal.
De eerste herziening van de STCW-code vond plaats in 1995 en de gewijzigde conventie heette toen STCW-95.
Een volgende wijziging vond plaats in 2010, genaamd de “Manilla Amendments”. Deze wijzigingen waren nodig om de opleidingsnormen in overeenstemming te houden met de nieuwe technologische en operationele ontwikkelingen aan boord van moderne schepen die nieuwe competenties aan boord vereisen.
Waar de eerste Conventie bijna volledig gericht was op kennis, is de laatste publicatie aangepast naar naar praktische vaardigheden en bekwaamheid.
Tegenwoordig draagt de STCW Conventie bij aan het creëren van een ‘Level Playing Field’ tussen zeevarenden, waarbij dezelfde kwaliteit en hetzelfde niveau van martitiem onderwijs wereldwijd wordt gepromoot. Door hetzelfde kennisniveau te hebben en dezelfde taal te spreken, kunnen zeevarenden veel beter met elkaar communiceren en elkaar begrijpen dan in voorgaande decennia.
Rood Boven Groen onderzoekt mogelijkheden voor een webinar
In eerdere STCW news updates hebben we geïnformeerd over de voordelen van het gebruik van een werkboek in aansluiting op de online trainingen. De bedoeling van het werkboek is om de geleerde theorieën aan boord in praktijk te brengen, om zo iemands vaardigheden te kunnen beoordelen. De opdrachten zijn kort en sluiten direct aan op de werkzaamheden aan boord.
Als iemand niet de mogelijkheid heeft om aan te monsteren op een schip, kan de beoordeling van de vaardigheden ‘live’ worden gedaan tijdens een online bijeenkomst, georganiseerd door een ervaren trainer.
Dit is de reden waarom Rood Boven Groen de mogelijkheid van een webinar onderzoekt. Tijdens dit webinar kunnen de deelnemers aantonen dat ze de theoretische vaardigheden tijdens hun werk kunnen toepassen. We hopen dat deze methode in de zomer beschikbaar is voor de Crisis Management and Human Behaviour online training. Bij succes zal dit ook bij andere online STCW-trainingen worden toegepast. Dit zou de online training ‘hybride online’ maken.
Cruises to nowhere
Cruises naar ‘nergens’ kunnen de volgende grote stap zijn in Covid-veilig reizen. Vanuit Singapore varen de Quantum of the Seas en de World Dream korte reizen van 2, 3 of 4 dagen zonder een haven aan te doen.
Deze cruises zien er echter heel anders uit dan de typische cruise ervaring.
Om de hygiëneprotocollen te waarborgen, zullen schepen vertrekken van en terugkeren naar dezelfde plek, zonder tussendoor havens aan te doen. De schepen hebben een capaciteit van niet meer dan 50% en zijn alleen voor inwoners van Singapore. Dit doen ze met veel succes en zonder infecties! We verwachten dat andere reders in Europa en het Caribisch gebied binnenkort zullen volgen.
De cruiseschepen volgen strikte hygiënerichtlijnen, deze strikte richtlijnen gelden ook voor de mensen die aan boord zullen werken. Alle bemanningsleden zullen zich moeten isoleren in hun thuisland, een 14-daagse quarantaine moeten doorlopen bij aankomst in Singapore en regelmatig moeten worden getest. Ook online training kan een belangrijke bijdrage leveren om de pandemie zoveel mogelijk in te dammen. Er is immers geen fysiek contact met anderen en reizen is overbodig geworden.