ISM News
Update nr. 119
Mei 2022
In deze ISM News Update:
- ILT publiceert richtlijn voor omgang scheepvaart met Russisch/Oekraïense oorlog
- Melden betrokkenheid bij sancties tegen Rusland
- Nieuwe Marpol-VI-eis: Brandstofafnamepunten aan boord van schepen per 1 april 2023
- ILT-richtlijn voor minimale volumes van vuilwatertank
- Nieuwe IMO-richtlijn voor havenstaatcontrole voor 2022
ILT publiceert richtlijn voor omgang scheepvaart met Russisch/Oekraïense oorlog
ILT heeft een richtlijn voor Nederlandse scheepseigenaren en havens gepubliceerd, met handvaten voor het omgaan met problematische situaties die voortvloeien uit de Russische invasie in Oekraïne.
De richtlijn bespreekt onder andere de EU-sancties tegen Rusland. Deze sancties houden in dat Nederlandse havens in sommige gevallen geen service zullen mogen verlenen aan Russische schepen. Ook zullen controleurs van de Nederlands havenstaat schepen inspecteren op de aanwezigheid van personen of goederen die op de EU-sanctielijst staan.
Een ander belangrijk onderwerp is bemanning. Voor sommige Oekraïense en Russische bemanningsleden kan het vernieuwen van hun vaarbevoegdheid, of het naar huis terugkeren na dienst aan boord, onmogelijk zijn. De richtlijn is bedoeld om reders, kapiteins en havenfaciliteiten bij te staan in deze kwesties.
Kapiteins wordt geadviseerd om een kopie van dit document aan boord te bewaren.
Melden betrokkenheid bij sancties tegen Rusland
De sancties tegen Rusland raken het werk van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Ook de humanitaire gevolgen door de oorlog in Oekraïne vragen extra aandacht van de inspectie. De ILT maakt capaciteit vrij om het toezicht op de sanctienaleving goed vorm te geven, met name op terreinen waar de ILT regulier toezicht houdt. Hierbij werkt de inspectie intensief samen met de Douane, de Maritieme en Luchtvaartpolitie en het Openbaar Ministerie.
Bedrijven uit de scheepvaartsector die van de ILT de vraag hebben gekregen om het meldformuliervoor toezicht op de sancties in te vullen kunnen dat doen via (de questionnaire) melding betrokkenheid scheepvaartsector bij sancties Rusland.
Nieuwe Marpol-VI-eis: Brandstofafnamepunten aan boord van schepen per 1 april 2023
Om te kunnen controleren of schepen zich houden aan de eisen voor het zwavelgehalte van hun brandstof zullen schepen vanaf dit jaar worden verplicht om brandstofafnamepunten aan boord in te bouwen.
Nieuwe schepen – waarvan de kiel is gelegd na 1 april 2022 – zullen de aanwezigheid van afnamepunten aan moeten tonen bij oplevering. Bestaande schepen van meer dan 400 GT moeten aantonen dat zij over zulke afnamepunten beschikken bij de eerste vernieuwing van hun IAPP-certificaat op of na 1 april 2023.
Voor schepen onder de 400 GT is het aan de vlaggenstaat om invulling te geven aan deze verplichting.
In dit artikel van Det Norske Veritas wordt uitgebreid op deze kwestie ingegaan.
ILT-richtlijn voor minimale volumes van vuilwatertanks
In overeenstemming met Marpol Annex IV en het Besluit Voorkoming Verontreiniging door Schepen, heeft ILT een richtlijn gepubliceerd waarin de minimale volumes van vuilwatertanks op Nederlandse schepen zijn vastgelegd. Het minimaal vereiste volume is, onder andere, afhankelijk van het aantal personen aan boord. De richtlijn is hier beschikbaar.
Nieuwe IMO-richtlijn voor havenstaatcontrole voor 2022
In december 2021 heeft de IMO nieuwe Procedures voor Havenstaatcontrole gepubliceerd, ter vervanging van de eerdere richtlijn uit 2019. De meest opvallende wijzigingen betreffen annex 7 over de inspectie van operationele vereisten aan het schip – die is herschreven en uitgebreid met een focus op procedures aan boord en de familiarisatie van de bemanning -en annex 18, die niet meer alleen de inspectie van IAPP-vereisten te dekt, maar vanaf nu ook die van IEE-, EEDI- en SEEMP-vereisten.
Een uitgebreider artikel over de inhoud van de nieuwe richtlijn leest u hier.